FAQ - Megabruin

Veelgestelde vragen

Mag ik met een tatoeage zonnen?

Ja dat mag , maar wel als de tatoeage helemaal hersteld is of als je hem volledig afdekt. Wanneer je met jouw tatoeage mag zonnen, lees je hieronder.
Nieuwe tatoeage?
Een nieuwe tatoeage kan je eigenlijk zien als een schaafwond. Een tatoeage wordt aangebracht door kleine prikjes met een naald. Zo ontstaat er een open wond. Dit heeft tijd nodig om te genezen. Wij raden daarom aan om, na het zetten van een tatoeage, minimaal 4 weken het zonlicht te vermijden. De tatoeage moet zich namelijk herstellen en mag dan niet in aanraking komen met zonlicht. Maar je kan de tatoeage ook gewoon afdekken zodat er geen zonlicht aan kan.

Mag ik douchen na de zonnebank?

Het gerucht dat een verfrissende douche na de zonnebank ervoor zorgt dat het bruin weer wordt weggewassen en -geschrobd, klopt absoluut niet. De bruine tint ontstaat in de huid, niet op de huid. Verzorg je huid met een douche en smeer dagelijks een vochtinbrengende crème (aftersun) dan komt het bruin beter tot zijn recht. Let op: Mocht je een crème hebben gebruikt met een bronzer dan is het raadzaam 4-5 uur te wachten met douchen om zo de nawerking van de bronzer optimaal zijn werk te laten doen, waardoor u nog bruiner wordt. Ga je wel direct douchen dan verbreek je de na-bruining van de bronzer, niet van het zonnen!

Ik neem antibiotica, is dat een probleem?

Wie antibiotica neemt, mag ook geen alcohol drinken. Het verlaagt in feite je weerstand, en dus ook deze van je huid. Het risico op verbranden of uitslag neemt serieus toe wanneer je onder de zonnebank gaat terwijl je antibiotica neemt. Wachten tot na de antibiotica kuur is hier dus de boodschap!
Bij inname van medicatie steeds advies vragen aan uw arts en de bijsluiter lezen. Als het medicament bijwerkingen geeft, vermeld men meestal lichtovergevoeligheidsreacties of fotoreacties. Hiermee bedoelt men reacties in de zon en onder de zonnebank.

Kan ik met een pacemaker op de zonnebank?

Pacemakers worden uitvoerig technisch getest en zijn bestand tegen normale stralingsdoses. Het kan dus geen enkel kwaad om met een pacemaker een zonnekuur te nemen.

Mag ik met spataderen op de zonnebank?

In principe mag je met spataderen gerust zonnen als de voeten iets verhoogd liggen en bijvoorbeeld steunen op een handdoek. Wie net is geholpen aan spataderen dient echter tijdelijk het zonnen te mijden.

Helpt de zonnebank tegen acne?

Acne bestrijden door af en toe eens onder de zonnebank te gaan is mogelijk, maar de werking is slechts tijdelijk.

Ik heb witte plekken op mijn rug of achterwerk. Moet ik mij zorgen maken?

Je hoeft je geen zorgen te maken. Deze witte plekken zijn je drukpunten (= de plaatsen waar je lichaamsgewicht op rust tijdens het zonnen). Hierdoor is er plaatselijk een klein tekort aan zuurstof waardoor de huid minder goed bruint. Een oplossing? De drukpunten wegnemen door afwisselend op je buik en rug te liggen om te zonnen.

Mag ik met een piercing onder de zonnebank?

Dat is geen probleem. Als de piercing echter net geplaatst is, dan wacht je beter 3 tot 6 weken alvorens je onder de zonnebank kan gaan.

Helpt de zonnebank als voorbereiding voor een zomervakantie?

In tegenstelling tot wat sommige wetenschappers, cosmeticafirma’s en medici soms beweren kan de zonnebank wel degelijk voorbereiden op een verblijf in de zon. Daar het UVB voor een versnelde celdeling zorgt, gaat onze bovenste huidlaag zich verdikken. Het is deze verdikking samen met de verkleuring die ons beter gaat beschermen. De bruine kleur die onze huid krijgt onder invloed van UV kan tot een beschermingsfactor 2 leiden. De verdikking van de opperhuid kan tot een beschermingsfactor 10 leiden. Stel dat een normale bruining een factor 2 geeft en de verdikking een factor 10 dan heeft men een beschermingsfactor van 20 opgebouwd.

Kan ik met make-up onder de zonnebank?

Neen, als je make-up gebruikt, zijn hierdoor de poriën in je gezicht gesloten. Het UV-licht van een zonnebank opent deze gesloten poriën weer, waardoor de huid niet alleen het licht zelf opneemt, maar ook allergie veroorzakende bestanddelen van de make-up.

Hoe dikwijls mag ik jaarlijks zonnen?

De Europese richtlijn spreekt van een maximum jaardosis van 150 Kj. Probeer niet op één of andere manier het ganse jaar door bruin te blijven.

Is het gebruik van crèmes aan te raden?

Producten met beschermfactor zijn niet bedoeld voor gebruik op de zonnebank. Hierbij wordt het verkleuren vertraagd en wordt het natuurlijk protectiemechanisme van de huid niet op gang gebracht. Met bruinversnellende zonnebankproducten moeten we oppassen omdat ze het juist doseren onmogelijk maken. Producten voor na het zonnebad zoals vochtinbrengers, aftersuns, zonnemelk,… zijn zeer aan te raden.
Cosmetische producten steeds goed verwijderen. Sommige stoffen kunnen ongewenste huidreacties veroorzaken in de zon en onder de zonnebank.

Hoe ziet een ideale bruiningskuur eruit?

1ste dag ½ MED, 2de dag: geen bestraling om eventuele abnormale reacties te bekijken, 3de dag ¾ MED, 4de dag: 1 MED, 5de dag 1 MED, 6de dag 1 MED, enz.

Hoe wordt mijn huidtype bepaald?

Dit gebeurt aan de hand van een formulier met enkele vragen. Dit is onmisbaar om een juiste dosering te bepalen en zo de tijden te bekomen dewelke je onder een bepaald type zonnebank mag blijven. Let op: De MED (minimale erytheem dosis) is de hoeveelheid straling die men kan ontvangen voor men begint te verbranden. Deze verschilt van persoon tot persoon en kan veranderen in de loop der tijd.

Huidtype 1 bruint nooit, wordt altijd rood: voor hen geen zon of zonnebank.
Huidtype 2 bruint soms, wordt altijd rood.
Huidtype 3 bruint altijd, wordt soms rood.
Huidtype 4 bruint altijd, wordt nooit rood.
Huidtype 5 huid is matig gepigmenteerd.
Huidtype 6 huid is sterk gepigmenteerd.

Word ik op de zonnebank anders bruin dan in de buitenlucht (m.a.w. is de straling van de zon anders dan die van de zonnebank)?

Er is geen verschil tussen het bruin verkregen op de zonnebank of in de buitenlucht. Het pigmentatieproces voltrekt immers op exact dezelfde wijze, het bruin worden is in beide gevallen een natuurlijk proces. De kleur zonnebankbruin bestaat dus niet! En de kleur zal net zo lang meegaan.

Wat betekent de vermelding SPF of beschermingsfactor bij een anti-zonnebrandmiddel?

Bij SPF staat een getal vermeld. Dit is het aantal keren dat men langer in de zon kan blijven als men dat product gebruikt. Bijvoorbeeld: iemand met huidtype 2 die op een bepaald ogenblik 12 minuten in de zon kan blijven alvorens een erytheem (verbranding) op te lopen zal met een crème met een SPF factor 10 (12×10) 120 minuten in de zon kunnen blijven. Let op: neem op voorhand voorzorgen. Als men de verbranding vaststelt is het al te laat.

Mag ik na een zonneslag zonnebaden?

Je kan best 2 of 3 dagen wachten om te zonnebaden, dan beginnen met weinig minuten omdat de huid door de zonneslag gevoelig is, eens je een zonneslag gekregen hebt zal je altijd gevoelig blijven, dus oppassen geblazen. Je kan de huid best insmeren met een beschermingsfactor.

Mogen oudere mensen onder de zonnebank?

Natuurlijk, zonnebaden heeft een gunstige werking op de stofwisseling, bloeddruk en cholesterolgehalte. Stramheid, spierpijnen en reumatische klachten verminderen. Door het zonlicht vormt zich vitamine D dat van belang is voor het bottenstelsel en heeft een gunstige effect bij de behandeling van botontkalking (osteoporose: voorkomt broze botten).

Wat leveren de zonnestralen ons zoal op?

Zij werken bevorderend in:

Op de minerale stofwisseling: na levertraan is de zon de grootste producent van vitamine D. Is onontbeerlijk voor de opname van calcium. Dit proces heeft een gunstige invloed op ons spierstelsel,beendergestel, tanden, enz.
Op de bloedsomloop: Dank zij de samenwerking tussen het zonnelicht en de zuurstof in het bloed en in de weefsels.
Op het immuniteitssysteem: door de weerstand van het lichaam te verhogen.
Op het zenuwstelsel
Op dermatologisch vlak: Door het voorkomen, behandelen, het verbeteren en zelfs het genezen van bepaalde huidziektes zoals psoriasis, acne, eczeem, enz.

Wat betekent de nieuwe wet voor jou?

Niet meer onder de zonnebank beneden 18 jaar
Een maximale UVB output van onze lampen (0,3 norm)
Mensen met huidtype 1 mogen niet meer onder de zonnebank
Onze onthaalverantwoordelijke moet samen met jou, uw huidtype bepalen, de wettekst overlopen, je identiteitskaartnummer laten invullen en het document samen ondertekenen. Dit document moet door ons, bij een eventuele controle, voorgelegd worden aan de economische inspectie. Dit ter bescherming van de consument.

Hoe oud mag je zijn om te zonnebanken?

Zolang het groeiproces nog aan de gang is, dient men een overdaad aan bestraling te voorkomen. Een kind dat voldoende buiten speelt heeft zeker geen behoefte aan extra UV. Ook in de zon dient men het kind voldoende te beschermen tegen overdreven blootstelling. Een hoedje opzetten, lichte kleding, beschermcrèmes voor en na. Schade opgedaan op jonge leeftijd verhoogt het risico om op later leeftijd huidproblemen te kunnen krijgen.

Wat bij sommige huidaandoeningen?

Helpt UV straling bij huidaandoeningen? Bij sommige wel, bij andere juist niet. Vraag bij onzekerheid raad aan je arts. Wie af en toe last heeft van jeugdpuistjes ondervindt meestal baat van een paar zonnesessies. De huid droogt iets uit en van de zonnestraling lijkt een ontsmettende helende werking uit te gaan. Bij sommige vormen van zware acné heeft zonnestraling een tegengestelde werking (consulteer je arts). Bij behandelingen van huidziektes zoals bv. Psoriasis kan een arts een zonnebankkuur voorschrijven.

Komt het grootste aandeel vitamine D van de zon?

Dit is zeker waar. De zon is onze grootste bron van vitamine D aanmaak. Het is daarom niet erg om elke dag om een kleine half uur te wandelen. De overige 15% maken wij zelf aan en verkrijgen we door bijvoorbeeld vis- en zuivelproducten te eten.

Kan je met een hogere beschermingsfactor langer in de zon blijven?

Ook dit is waar, omdat een hogere beschermingsfactor een betere bescherming biedt tegen de zonkracht. Maar blijf je wel regelmatig insmeren, want verbranding van de huid willen we natuurlijk voorkomen.

Zonnebrandcrème kan je een jaar later ook nog gebruiken?

Er zijn genoeg mensen die nog een zonnebrandcrème van het jaar ervoor gebruiken. Onverstandig, vinden wij, omdat de werking van de crème afneemt en daardoor minder bescherming biedt tegen de zon. Het is daarom verstandig ieder jaar een nieuwe crème aan te schaffen.

Geen antwoord gevonden op jouw vraag?

Stuur ons gerust je vraag via onze contactpagina of bel even.